Nylig avholdte aktiviteter i klubben vår

Botanisk hage i Oslo. Foto: J. L. Gjerstad

Hage- og hønsetur

Lørdag 22. mai arrangerte vi i Vestfold Hobbyfjærfeklubb en tur ut av vårt trivelige fylke. Vi reiste til Botanisk hage i Oslo. Denne gangen med gartnerene Remi og Hege som holdt omvisning for oss. Begge har jobbet i Botanisk hage i en lang årrekke, og de er samboere privat, så man kan jo bare se for seg hva slags eldorado deres egen hage også må se ut som. 

Remi arbeider spesielt med systematisk hage og han har en stor pasjon for rododendron, og har flere store ekspedisjoner til fjerne land for å samle frø av disse fantastiske blomstrende buskene i den ville naturen. Vi fikk se flere arter som bare han og en til har vært med på å samle inn fra naturen. Hege er spesialist på trær og jobber særskilt med arboretet i Botanisk hage. Som arborist har hun et lengre perspektiv i arbeidet sitt, med levende planter (trær) som står igjen lenge etter at vi selv er borte. Tenk at svært mange av de store trærne i parkjen har startet der med et lite frø!

Botanisk hage er en del av Universitetet i Oslo. Vi fikk være så heldige at vi startet bak i det helligste områder, hvor publikum ikke har tilgang, blant veksthus og skyggeduksinnhegninger, det siste kunne vært en fasanvoliere i vår verden. Her var det mange ulike måter å overvintre alt fra de sarte plantene til de mer vinterherdige. Noen vil ha varme og kjærlighet vinteren gjennom, mens andre vil glemmes litt bare de får unngå vinterens våte vær. Videre gikk ferden til «Fjellhagen», hvor vi fikk se den avsluttende vårblomstringa til magnoliaene i «Amerika», videre gikk ferden til «Asia», heldigvis slapp vi timer på fly og jetlag, men vi fikk oss noen fantastiske blomsteropplevelser. Og erfarne gartnere som har jobbet med verdens ulike planter kan svare på det aller meste, fra jordsmonn, solforhold og ikke minst stell – sånt som vi glade amatører alltid lurer på. 

Vi fulgte fjellhagen nedover, slik som vannet i bekken, og endte selvsagt opp ved dammen. Vi fikk så turen rundt igjen via den imponerende alléen av søyleeiker, langs Botanisk hage nye prosjekter for å ta unna overflatevann, med en ny bekk og tilhørende fordrøyningsdam. Det er et stort nedlagsfelt for nedbør i parken, og i framtida som det kommer heftigere regnskyll, er det en utfordring i urbane områder å kunne ta unna store vannmengder som plutselig dukker opp fram til det naturlig kan trenge ned i grunnen. 

Vi avsluttet med omvisningen med systematisk hage. Tidligere var dette ordnet etter Carl von Linné sitt system, nå er det basert på genetisk slektskap, hvor det utrolig passende er laget DNA-molekylets struktur (alfaheliks) som klatrestativer for klatrende planter!

Vi takket av med NRFFs hønsekrus. Omvisningen som skulle vare ca. en time, fant vi ut etterpå at varte i over tre timer. Tida går fort i godt selskap! Det skal sies at Remi og Hege også er nye hønsefolk, og hadde fått rugeegg fra vårt neste besøk, Esben Nielsen, så da er det klart at de hadde danske dverglandhøns. Det skal sies at Remi var halvt dansk, så det er vel noe med røtter og tilhørighet også blant hønsefolk!

 

Vi kastes oss inn i våre fossiltdrivstoff drevne automobiler igjen, og nå i retning av Romerike, heldigvis med bare en R i midten, så det var få stridigheter i sikte. Like ved de gamle forsvarsverkene ved Blaker skanse bor Esben Nielsen med samboer Marianne og barna Nanna og Jeppe. Skansen var bygget som et forsvarsverk mot svenskene, men siden vi nå er venner med søta-bror, så er dette blitt et idyllisk område, som har en stadig blomstrende utvikling. Esben har startet sitt eget lille gartneri, Garasjegartneriet – Bien og Blomsten (link til Garasjegartneriet), den noe omgjorte garasjen har blitt ominnredet med plantelys, plantehyller og eget kjølerom for vinterlagring av ulike arter. Dette var imponerende! Utenfor garasjen var det benker med sommerblomster, krydderurter og stauder for salg. Det ble mye trivelig planteprat og en del handel. 

Fjærfeholdet til Esben er inspirert av sitt hjemland Danmark, etter mange oppdretterbesøk som har inspirert han, så bygget han nytt hønsehus for to år siden. Det er hevet opp fra bakken, der volieredelen går inn under huset for «skraperom» som danskene kaller dette, hvor hønsene kan molde seg i fin sand.  Rundt voilierene er det vakkert kastanjegjerde, som gir det hele et rustikt prek som sammen med beplantningen rundt gir følelsen av fordums hager. I volierene er det danske dverglandhøns og dverg luttehøns i brune, sorte og hvite. Dette er en dvergvariant som har drøye hundereårs tradisjon. Trivelige og tillutsfulle høns, som kom mot oss når vi åpnet volieredøren for foto. Vi fant snart ut hvorfor, Esben forhandler også hønsesnacks med frysetørkete svartfluelarver, så når de fikk dette, kom de løpende til. Dette er snacks med høyt protein og kalsiuminnhold, noe som er positivt for kyllinger og unghøns i vekst. 

Over oss fløy Esbens danske tumler-duer i ulike farger, og han hadde også noen vaktler og viltfargete mignon-ender. 

Den ivrige hobbygartneren gjenspeiles også i hagen med mange spennende planter, og siden jeg har besøkt han flere ganger vet jeg at dette blir bare bedre og bedre gjennom sommeren!

Vi ble servert «Kentucky-måke» med asiatisk coleslaw, krydret couscous og verdens beste hjemmebakte brød. Dette kommer snart med oppskrift i Hobbyfjærfe, og vi ble unnskyldningen for at Esben fikk laget og servert dette! Bare til å glede seg kan vi garantere. 

 

Mett av inntrykk og deilig mat takket vi av for en fantastisk dag som Esben hadde orkestrert for oss. Mye inspirasjon og ny kunnskap hadde vi med oss hjem.

 

Vi gleder oss allerede til lørdag 29. mai hvor vi skal besøke Brit Brodwall i Borre og Marit Røed på Sem, dette blir en ny anledning for oss å være sosiale innenfor de reglene som er lagt til rette for smittevernet vårt.

 

Tusen takk!

Hilsen

Marit, Kenneth, Rolf og Jonas

Ut på tur med fugleguide Bjørn!

Etter årsmøtet var gjennomført så kom dagens høydepunkt, guiodet tur med Bjørn Gogstad Thorsen til Fugletårnet og Gullkronene. Her er det unike fugleområder som er naturreservater. Bjørn er en ivrig ornitolog, og driver aktivt med merking og observasjoner både hjemme i hagen og ute på Mølen.

Været var strålende denne dagen, det var riktig nok ikke grytidlig på morgenen, som ofte er mest ideelt, men vi var her mest for trivsel ogf en god tur. Flere hadde med kikkerter og fra Fugletårnet fikk vi sett gravender, svartbak, kvinender og ennå flere av våre trekkende vadefugler. Ivrige deltagere stilte en mengde spørsmål, og Bjørn kunne svare oss med mange års erfaring som bakgrunn.

Videre gikk turen tvers over Semslinna og jernbanen, til Grullkronene, de to ”dottene” av skog tett inn på hovedhuset på Jarlsberg hovedgård. Et godt følge fikk bilene til å stoppe og slippe oss over, så vi kom oss trygt fram. I Gullkronene er det i hovedsak edelløvskog, det er de mer varmekjæte treslagene, som eik og bøk. Skogen her har vært skjøttet i 3-400 år for rekreasjon, og det inneholder også kulturminner som Jarlsbergs private gravsted, samt gravhauger fra jernalder og vikingtid. Det er forskningsprosjekter knyttet opp mot de gamle eikene og biologisk mangfold i skogen.

Det er også skjøtselsprosjekter knyttet opp til å begrense utbredelsen av bøk på bekostning av eik. Vi var her for det yrende fuglelivet. Det sang og kvitret over alt rundt oss i de enorme trekronene, og Bjørn kunne fortelle hva de fleste var. Med på turen hadde jeg med Kong Olavs varmesjokolade på termosen, og selvsagt med krem på boks. Så da ble det en lite pause på en av stokkene i skogen med god koronaavstand og masse skravling. For de som lurer er gamlekongens favoritt langt fra en slankekur, så det er nesten som et måltid. Fulle av energi vandret vi videre blant fulesang og hvitveis.

Takk for en trivelig lørdag sammen og kyndig omvisning av Bjørn. Håper vi sees snart igjen!

Hilsen Jonas